Beşiktaş'ın "tasarruf" aklı

Beşiktaş mali tablo açısından tarihinin en karanlık dönemine doğru sürükleniyor. Henüz çok kısa bir süre önce 355 Milyon TL borcu olan kulüp, bugün 467 Milyon TL borca sahip. Bunun 106 Milyon TL’si Yıldırım Demirören’e… Açıkçası bu rakamın böyle kalabileceğini düşünebilen varsa, hızla buralardan uzaklaşsa iyi olur. Beşiktaş’ın hal ve durumuna baktığımızda Yıldırım Demirören’nin elini cebine fazlasıyla atacağı aşikar. Tabi takımı bu duruma getirende kendisi. Beşiktaş’ın kendi gelirlerini doğru kullanamayıp, üstüne borç yapan, sonra o borçlara karşılık gelirleri temlik altına alan ve kendi cebinden para koymak zorunda olan bir “başkan” ile karşı karşıyayız.

Bugün medyada çıkan haberlerde ise Beşiktaş’ın giderleri kısacağı, bunun için BJK TV’den 15 kişinin çıkarılacağı yazıyordu. Biz zaten BJK TV’nin giderinin olmadığını düşünüyorduk, çünkü aylardır maaş ödenmeyen bir kurumun, eleman masrafı da olmaz. BJK TV’nin çalışanlarının yaklaşık 6 aylık alacakları mevcut.

Haberlerde geçen ilginç bir nokta daha var. Beşiktaş’ın geçen sene 8 Milyon TL olan şehir içi ulaşım masrafı, bu sene 61 Milyon TL olmuş. Bu konuya kafa yoran kişilerle çok konuştuk, ancak anlam veremedik. Nasıl arttı bu gider, ne yaptın? Herhalde Ümraniye’de bir uçak pistine sahibiz ve her oyuncu kendisine tahsis edilen uçaklar ile tesislere geliyorlar.  

Senelerden beri tasarruf yapmak isteyen şirketlere rastlamışızdır. Genel politika yaşı ilerlemiş, çok maaş alan kişileri öncelikli olarak gönderilecek listesine koyarlar. Onların yerine ise genç, daha çok iş yapabilen, bir o kadar da az maaş alan kişileri tutarlar. Beşiktaş’ta ise fon aracılığı ile genç oyuncuların Avrupa’ya pazarlanarak, bu oyuncular üzerinden gelir sağlanacağı söylenmiş. Genç oyuncular; Veli, Muhammed, Atınç, Necip, M. Pektemek gibi isimler. Yerlerine kalacak olan ise Guti gibi pahalı ama bir o kadarda yaşlı ve kulübe para kazandırmayacak kişiler. O zaman Beşiktaş’ın tasarruf politikasında bir terslik var. Bir çok konuda olduğu gibi… Bir başka konu ise bu gönderilecek isimlerin içinde Quaresma, Fernandes ve Almedia’nın olduğu ve bu oyunculardan da para kazanılmak istendiği üzerine. Gençlerin gittiğini varsayarsak, Quaresma, Fernandes, Almedia gibi oyuncularında gitmesiyle beraber takımdan yaklaşık bir 10 kişinin eksildiği görülüyor. Bir sezonu oyuncu sayısı bakımından sıkıntı çekmeden geçirmek isteyen bir antrenör orta vasıflarda oyuncuları takıma katsa bile ciddi bir masrafın ortaya çıkacağı açık. Yani bu tasarruf paketi ile giderleri azaltamamanın yanında, üstüne daha fazla masraf çıkartmış oluyoruz.

Tabi kulüp içindeki kan emiciler, akbabalar, Beşiktaş’tan menfaat sağlayan ve kulübe tek bir katkısı olmamış adamların durmasında sakınca yok. Onların sözde blok oyları var, 2013’te de seçimler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder