Avrupa’da başarıya hasretiz

Dublin yolundaki ilk rakip Dinamo Kiev, Beşiktaş’a çok yabancı olan bir takım değil. Dinamo Kiev ile Avrupa arenasında 3. kez eşleşen Beşiktaş, Ukrayna temsilcisi karşısında elemelerde tur geçen tek Türk takımı.
Mircea Lucescu yönetiminde, 2002 – 2003 sezonunda UEFA Kupası’nda çeyrek final oynama başarısı gösteren Beşiktaş, o dönemden itibaren Avrupa Kupaları’nda istenilen başarıyı bir türlü gösteremedi. Daha sonraki sezonlarda yer aldığı Şampiyonlar Ligi’nde, 2003 – 2004 yılında grupta 3. olarak UEFA Kupası’na katılmayı hak etmesine rağmen, 2007- 2008 ve  2009 – 2010 sezonlarında aynı başarıya ulaşamadı. Bu dönem içerisinde Beşiktaş’ın, Avrupa Kupası’nda gösterdiği mücadele ise tam bir hayal kırıklığıydı. 2003 – 2004 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nden elenerek, UEFA’ya katılmaya hak kazanan Beşiktaş, 3.turda eşleştiği Valencia karşısında aldığı 3-2 ve 0-2’lik skorlar ile kupaya veda ediyordu. Bu seneden sonra statüsü değişerek Avrupa Ligi ismiyle yoluna devam eden kupada yer alan Beşiktaş, 2004 -2005, 2005- 2006, 2006 – 2007 sezonlarında gruplara kalmayı başarsa da, gruptan çıkma başarısını gösteremeyerek 2. turda kupaya veda etmişti. 2008- 2009 yılında ise 2. ön elemeden katıldığı Avrupa Ligi’nde NK Široki Brijeg’i eledikten sonra karşılaştığı Metalist Kharkiv’i, İnönü Stadı’nda 1-0 mağlup etmesine rağmen, deplasmanda 4-1 mağlup ayrılarak kupadan elenmişti.
Bu sene çok farklı
2002-2003 sezonunda UEFA Kupası’nda çeyrek final oynama başarısı gösterdikten sonra, Avrupa’da istediği sonuçları alamayan Beşiktaş’ta, bu sene her şey çok farklı… Bernd Schuster, Guti Hernandez ve Ricardo Quaresma transferleriyle ayrı bir hava yakalayan Beşiktaş, Türk takımları içerisinde son yılların en başarılı grafiğini ortaya koyuyor. Bu sezon Avrupa Kupası’nda oynadığı 12 maçta, 9 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet ile Avrupa’da mücadele eden tek Türk takımı olma başarısını gösteren Beşiktaş için ilk hedef; Dinamo Kiev. Beşiktaş, Avrupa Ligi 3. turunda karşılaşacağı Dinamo Kiev ile 17 Şubat 2011'de İstanbul'da, rövanşı ise 24 Şubat'ta Ukrayna'da oynayacak.
Rakip yabancı değil
Dublin yolundaki ilk rakip Dinamo Kiev, Beşiktaş’a çok yabancı olan bir takım değil. Dinamo Kiev ile Avrupa arenasında 3. kez eşleşen Beşiktaş, Ukrayna temsilcisi karşısında elemelerde tur geçen tek Türk takımı. Dinamo Kiev, 1986-1987 sezonunda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası çeyrek final mücadelesinde Beşiktaş’ı, hava şartları nedeniyle İzmir’de oynanan maçta 5-0, rövanşta Kiev’de ki maçta 2-0 yenerek tur atlamıştı. Beşiktaş, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 3. tur mücadelesinde eşleştiği Dinamo Kiev karşısında İstanbul’daki 3-1 ve deplasmandaki 0-0’lık skorlarla tur atlamıştı.
Ukrayna ekibi, 1974-1975 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası çeyrek finalinde Bursaspor’u, 1981-1982 sezonunda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ilk turunda Trabzonspor’u, 2004-2005 sezonunda Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Trabzonspor’u ve 2006-2007 sezonunda Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda da Fenerbahçe’yi elemişti.
Dinamo Kiev, Türk takımlarına karşı 14 maçta 8 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 yenilgi alırken, attığı 22 gole karşılık kalesinde 9 gol gördü.       
Mazisi başarılar ile dolu
Son zamanlarda düşüşe geçen ve Mircea Lucescu’nun takımı Shaktar Donetsk takımının gerisine kalan Dinamo Kiev’in, mazisi başarılarla dolu. Sovyetler Birliği döneminin en güçlü takımı olan Kiev, SSCB liginde 13 kez şampiyonluğa ulaşırken, 9 kez de kupa kazandı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ukrayna Ligi’nde  mücadele etmeye  başlayan ekip, Ukrayna’da ise 13 şampiyonluk, 9 Ukrayna Kupası ve 4 Ukrayna Süper Kupası’nı kazandı.
Dinamo Kiev, şampiyonluklar ile dolu lig performansının yanında, geçmiş dönemlerde Avrupa'da da ciddi başarılara imza atmış bir takım olarak göze çarpıyor.
Avrupa'da adından sıkça söz ettiren Dinamo Kiev, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde 200, UEFA Kupası'nda ise 48 maça çıkmış durumda. Şampiyonlar Ligi'ndeki 200 maçta 88 galibiyet alan D. Kiev, bu maçlarda 42 beraberlik ve 70 yenilgi yaşadı.
UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde ise 48 karşılaşmaya çıkan Ukrayna ekibi, 17 galibiyet, 17 beraberlik ve 14 yenilgi elde etti. Geçmişte Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda da boy gösteren Dinamo Kiev, bu kupada oynadığı 30 maçta 20 galibiyet, 6 beraberlik ve 4 de yenilgi aldı.
Son yıllarda ki en büyük başarısını, bir zamanlar Fenerbahçe forması giyen Sergei Rebrov ve yuvasına tekrar dönen Andriy Shevchenko’nun önderliğini yaptığı kadro ile 1999 yılında, Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynayarak gösterdi.
Ukrayna temsilcisi, 3 kez de Avrupa Kupası kazanma başarısını gösterdi. 1975 yılında oynadığı Süper Kupa finalinde kupayı müzesine götüren Dinamo Kiev. 1975 ve 1986 yıllarında ise Kupa Galipleri Kupası’nı müzesine taşıdı.
Shevchenko geri döndü
Kadrosunda 15 yabancısı bulunan Dinamo Kiev’de, bir isim göze çarpıyor. Dinamo Kiev’de parladıktan sonra AC Milan’a transfer olan ve burada Avrupa’nın sayılı forvetleri arasına ismini yazdıran Andriy Shevchenko da kadroda yer alıyor. Milan’da kazandığı sayısız başarılardan sonra, İngiltere’nin Chelsea takımına transfer olan Sheva, istenilen performansı sahaya yansıtamamıştı. Buradan ayrıldıktan sonra, Milan’da kısa bir dönem top koşturan yıldız futbolcu, bir anlamda yuvası olan Dinamo Kiev’e geri döndü. Grup maçlarında 3 kez yer alan Andriy Shevchenko, takımı adına gol atma başarısını gösteremedi.
Dinamo Kiev’de en tehlikeli futbolcu olarak ise hücum hattında görev alan Artem Milevski dikkat çekiyor. Ligde takımının golcü ismi olan Milevski, Avrupa Ligi'nde de 6 maçta 5 gol attı.
Takımın antrenörlüğünde ise yeni bir isim var. Sene başında Valery Gazzayev’in yerine getirilen Oleg Luzhny ile yolları ayıran Dinamo Kiev takımı, Luzhny’nin yerine eski antrenörleri Yuri Semin’le çalışmaya başladı.
Favori Manchester City
Yapılan transferler ve gösterilen performans sonrası herkesin hayalinde yer alan Avrupa Kupası’na giden yolda, Dinamo Kiev engeli aşıldıktan sonra 3. turda karşılaşılacak muhtemel rakipler belli oldu. 17 ve 24 Şubat tarihlerinde Beşiktaş, Dinamo Kiev’i geçerse, Manchester City- Aris maçının galibi ile karşılaşacak. Son zamanlarda kadrosuna kattığı önemli yıldızlar ile Premier League’in şampiyon adaylarından olan Manchester City, güçlü kadrosu ile Aris karşısında turu geçecek favori takım olarak göze çarpıyor. Beşiktaş, tur atladıktan sonra Aris veya Manchester City ile karşılaştığı takdirde 10 Mart’ta kendi evinde, 17 Mart’ta deplasmanda rakipleriyle karşılaşacak.
Serencebey Gazetesi/Ocak-Şubat Sayısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder