Avrupa'nın Mucize Rövanşları


Beşiktaş son dönemlerin belki de en sıkıntılı günlerini yaşarken, yarın Kiev’de dondurucu soğukta mucize arayacak. Umutların en az seviyede olmasına rağmen herkesin aklında “ Acaba olur mu?” sorusu gelmiyor değil. Avrupa arenasında çok fazla rastlamasak bile, yarın için azda olsa umut ettiğimiz mucizeyi gerçekleştirenler var.



07.04.04 Deportivo- A.C Milan (Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final)
La Liga’da Real Madrid’in önünde şampiyon olan Deportivo, şampiyon olduğu 2000 senesinde Galatasaray’ın da yer aldığı grupta, Milan ile oynamış, kendi evinde 1- yenilmiş, deplasmanda 1-0 berabere kalmıştır. 2002 senesinde ise Roy Makaay’lı, Diego Tristan’lı kadrosuyla G Grubu mücadelesinde 4-0 yenilmiş, rövanşta ise 2-1 galip gelmiştir. 2004 senesinde ise bu kez Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final mücadelesinde karşı karşıya gelen iki takım, ilk maçta San Siro’da kozlarını paylaşmış ve Milan, Carlo Ancelotti yönetiminde 4-0 galip gelmiştir. Deplasmanda oynanacak maçta, hiç kimse aklından Milan gibi tecrübeli bir takımın o noktadan sonra eleneceğini aklından geçirmez. Ancak 5. dakikada Pandiani ile gol perdesini açan Deportivo, 35. dakikada Valeron, 45. dakikada, Luque ile skoru 3-0 yapmıştır. İkinici yarıda sahaya Rui Costa, İnzaghi ve Serginho’yu gol bulma ümidiyle sahaya süren Ancelotti, takımın kalesinde bir gol daha görmesine engel olamaz ve Fran Gonzalez 76. dakikada Milan’nın bütün ümitlerini bitirir ve yarı finale çıkar.


06.12.01 Lyon-Club Brugge ( Uefa Kupası 3. Tur)
Lyon’nun muhteşem çıkışını yakaladığı, Fransa’da şampiyonluklara ambargo koyup, Şampiyonlar Ligi’nin gediklisi olacak  kadronun ilk zamanları… O zaman Lyon’nun kadrosunda Coupet, Sonny Anderson, Luyindula, Govuo, Juninho gibi isimler var. Eşleşmenin ilk maçı Belçika’da Brugge ev sahipliğinde oynandı. Belçika milli takımının önemli isimlerini kadrosunda barındıran Club Brugge, ilk maçtan 4-1 galip ayrılarak herkesin gözünde bir sonra ki turu elde ediyordu. Lyon’nun tek ve belkide tur için ufak umudun devam etmesini sağlayan gol ise Luyindula’nın ayağından geliyordu. Rövanş karşılaşmasında Sonny Anderson ile ilk 20 dakikada 2 gol bulan Lyon,  rakip kaleyi abluka altına alıyor ataklar geliştiriyor, ancak golü bulamıyordu. Turu getiren ve mucizenin gerçekleşmesini sağlayan gol 90. dakikada bir kez daha Sonny Anderson tarafından ağlara gönderiliyor ve Lyon kendi evinde aldığı galibiyetle bir üst tura yükseliyordu.


09.11.1988 Galatasaray- N.Xamax ( Şampiyonlar Ligi 2. Tur )
Türk futbol tarihinin dönüm noktalarından biridir bu maç. İlk maçın 3-0 bitmesi, İsviçre’de karşılaşılan olaylar, Mustafa Denizli’nin maç öncesi yaptığı iddialı açıklamalar maçı daha da farklı bir atmosfere sokuyordu. Ali Sami Yen’de oynanan maç, belki de stat tarihinin en kalabalık maçıydı. TRT’nin naklen yayınlayamadığı maçta çoğu kişi radyoda Levent Özçelik’in sesinden maçı takip ederken, 36.000 kişide statta maçı takip ediyordu. Tanju’nun 3, Uğur Tütüneker’in 2 golü ile maçı 5-0 kazanıyor ve dönemin en sansasyonel galibiyetine imza atılıyordu. Ancak maç sırasında atılan yabancı cisimlerden dolayı, maçın tekrar edilme riskinin ortaya çıkması, bütün Türkiye’nin ayaklanması ve Turgut Özal’ın ve Ali Şen’nin bile olaya dahil olmasıyla skorun 5-0 tayin edilmesiyle de, en az maç kadar sıkıntılı anlarda yaşanmıştır.



                                           18.03.10 Fulham – Juventus ( Avrupa Ligi 3. Tur)
Daha geçen yıl tanıklık ettiğimiz mucizelerden biri Fulham-Juventus eşleşmesi. Yaşanan şike skandalından sonra kendisini toparlamaya çalışan Juventus, hiç kimsenin beklemediği başarıya imza atan Fulham ile karşılaşmıştı. İlk maç İtalya’da oynandı. Liverpool’a gelmesinin en büyük etkeni Fulham’da ki başarısı olan Roy Hodgson, takımının ilk maçta 3-1 yenilmesine mani olamıyordu. David Trezeguet,Legrotaglie ve Zebina ile golleri bulan Juventus’a, Fulham adına karşılığı Etuhu veriyordu. İngiltere’de oynana rövanşta ise tam anlamıyla destanlaşan bir Fulham yer alıyordu sahada. Henüz 2. dakikada Trezeguet ile 1-0 öne geçen Juventus turu garantilediğini düşünsede, 9. dakikada Zamorano karşılık veriyıor ve takımını ayakta tutuyordu.Zoltan Gera ile ilk yarının sonunda ve ikinci yarının başında 2 gol bulan Fulham’da umutlar iyice artıyor, Juventus’a öldürücü darbeyi Dempsey vuruyor ve 4-1’lik skorla bir süt tura çıkan Fulham finale kadar yükselse de, finalde Atletico Madrid’e uzatmalarda yediği golle yenilerek kupaya sahip olamıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder